Mam cykora przed cykorią. Ale postanowiłam z nią trochę poeksperymentować. A, że jakoś nie mam ostatnio ochoty na sałatki, eksperymentuję ze wszystkim na ciepło.
Cykoria jest zdrowa i pyszna. Mówi się o niej, że jest szlachetną odmianą sałaty. Można ją jeść surową albo ugotowaną, duszoną i pieczoną.
4 cykorie
3 ząbki czosnku
1 pomarańcza
3 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki oliwy lub oleju roślinnego
1 pomarańcza
3 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki oliwy lub oleju roślinnego
1 łyżka miodu
pieprzu, sól, oregano
natki pietruszki
pieprzu, sól, oregano
natki pietruszki
świeże liści bazylii
Sposób przygotowania:
Sposób przygotowania:
Cykorie opłukać, oczyścić z zewnętrznych liści, odkroić gorzką końcówkę liści i przekroić wzdłuż na pół. Czosnek obrać, drobno pokroić i przesmażyć na oliwie z oliwek. Po chwili ułożyć na patelni połówki cykorii. Dusić pod przykryciem ok 5 min z każdej strony.
Pomarańczę umyć i wycisnąć z niej sok. Sok połączyć z octem balsamicznym, miodem, ziołami i przyprawami. Gotowym sosem zalać cykorię i dusić jeszcze przez 15 - 20 minut lub przełożyć wszystko na gliniane naczynie i piec w piekarniku w temp. 180 stopni Celsjusza.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz