wtorek, 17 grudnia 2013

KARCZOCHY I PIECZARKI POD BESZAMELEM


Już raz przygotowałam karczochy i bardzo mi zasmakowały. Korzystam więc z sezonu i cieszę się ich smakiem przed powrotem do Polski.
Tym razem schowałam je pod beszamel. Pyszności.

4 szt karczoch
6 pieczarek
oliwa z oliwek
1 cytryna
sól

2 szklanki mleka
2-3 łyżki mąki pszennej
1/4 kostki masła
soli, pieprz, gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

Karczochy oczyścić, obficie skropić cytryną. W garnku zagrzać wodę z sokiem z cytryny i solą. Na gotującą się wodę wrzucić karczochy i gotować aż będę prawie miękkie. Pieczarki dokładnie umyć. Z blanszować w gotującej wodzie. Warzywa odcedzić. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i zrumienić na niej warzywa. Gotowe warzywa przełożyć do glinianego albo żaroodpornego naczynia.
W garnuszku roztapiamy masło, dokładamy do niego ok 2 - 3 łyżek mąki i podsmażamy przez chwilkę. Następnie dolewamy ciepłe mleko (to ważne by mleko było ciepłe, gdyż wtedy nie zrobią nam się kluchy) i mieszamy dokładnie, aby nie było grudek. Mieszamy do momentu, kiedy sos będzie gładki i gęsty.
Warzywa polać przygotowanym sosem beszamel. Wstawić na 5 min do piekarnika. Można na wierzch położyć jeszcze starty ser. Przyozdobić pietruszką.
zostawić jeden po drugim, aż do serca i rozprzestrzeniania z odrobiną cytryny.

Brak komentarzy: