czwartek, 5 grudnia 2013

CIECIERZYCA Z POMIDORAMI I FETĄ

Ostatnio w kulinarnym programie telewizyjnym, spodobał mi się przepis na ciecierzyce.Danie to pochodzi z Wysp Greckich. Jest bardzo proste, cudnie wygląda, pysznie smakuje i do tego jest zdrowe. No i jak dla mnie stanowi świetną alternatywę zamiast ziemniaków. Danie to może stanowić samodzielną potrawę, może też być świetnym dodatkiem do ryby lub mięs.Pychotka.

250 g ciecierzycy
4 pomidory
1 ser feta ( może być też mozzarella)
3 ząbki czosnku
świeża bazylia
sól, pieprz, papryka słodka
masala ( opcjonalnie)
olej z oliwek

Sposób przygotowania:

Ciecierzycę namoczyć przez noc. Następnego dnia przepłukać i ugotować na pół miękko.
Na patelni rozgrzać trochę oleju. Czosnek obrać, drobno posiekać i przesmażyć na oleju. Następnie dodać odsączoną ciecierzycę i przyprawy. Smażyć kilka minut, by ciecierzyca przeszła przyprawami, a następnie przełożyć do glinianego albo żaroodpornego naczynia. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, drobno pokroić i przesmażyć również na odrobinie oleju, by odparować wodę i by się rozpadły ( ale nie rozdrabniamy ich blenderem. Mają być gęstym sosem z kawałkami pomidorów) Można dodać odrobinę cukru, by były słodsze.
Pomidory kładziemy  między ciecierzycą. Ser kroimy w dużą kostkę i tez kładziemy między pomidory i ciecierzycę. Bazylie opłukujemy, siekamy, a następnie obsypujemy nią całość.
Wszystko wstawiamy do pieca na ok 15 - 20 min.

Uwagi! Grecy układają przed ciecierzycą kawałki suchego chleba i delikatnie zwilżają go oliwą z oliwek.

Brak komentarzy: