Rancho Canario to jedno z bardzo typowych dań na Teneryfie. Można się na nie natknąć w menu restauracji serwujących dania kuchni kanaryjskiej.
Jak wiele innych potraw kuchni Guanczów, jest to danie bardzo treściwe. Smaczne i syte. Ja osobiście wolę jednak Puchero de Canaria.
250 g grochu cieciorka
250 g mięsa drobiowego
100 gr drobnego makaronu
500 g ziemniaków
1 główka czosnku
1 cebula
1 pomidor
2 gałązki pietruszki
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 filiżanka oleju
1 filiżanka białego wina, szafran, rozmaryn, liść laurowy, sól i woda.
Sposób przygotowania:
Namoczyć cieciorkę przez noc, żeby stała się miękka.
Następnego dnia, umyć ją, umieścić w rondlu razem z mięsem, zalewając dwoma litrami ciepłej wody i pozostawić na ogniu przez przynajmniej godzinę, bez odkrywania.
W tym czasie, przesmażyć na oleju cebulę, czosnek i pomidor, dodając na koniec również słodką paprykę.
Kiedy zostanie ugotowana do miękkości cieciorka i mięso, dodać do nich usmażone składniki, pokrojone ziemniaki, sól, szafran, rozmaryn, liść laurowy oraz białe wino, pozostawiając na ogniu przez następne dziesięć minut.
Na koniec, kiedy ziemniaki będą prawie całkowicie miękkie, dodać makaron i gotować przez następne pięć minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz