poniedziałek, 2 grudnia 2013

CIASTO DYNIOWE

Zostało mi jeszcze trochę dyni po Halloween. Był już sernik, więc tym razem zrobiłam ciasto marchewkowe, tylko, że zamiast marchewki użyłam dyni. Obydwa ciasta smakują bardzo podobnie. To znaczy, że pysznie. I takie sote bez żadnej polewy rewelacyjnie smakowało mi na słodkie hiszpańskie śniadanie. Ciasto i kawa z mlekiem - to miły początek dnia.

2/3 szklanki puree z dyni
1 jajko
1/3 szkl. oleju
1/4 szkl. wody,
1 szkl. cukru
1 1/4 szkl. mąki
1 płaska łyżeczki sody oczyszczonej
odrobina soli
cynamonu, gałki muszkatołowej, imbiru ( lub przyprawa do piernika)
bakalie (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Najpierw należy przygotować puree z dyni. Ok 300 g dyni obieramy, kroimy w dość dużą kostkę. Następnie pieczemy dynię w piekarniku w temp. 180 stopni Celsjusza, aż będzie miękka. Gdy dynia przestygnie rozdrabniamy ją za pomocą blendera na gładki krem. Możemy również surową dynię wrzucić do garnka podlać odrobiną wody i gotować aż zmięknie, a woda odparuje. I tak jak poprzednio rozdrobnić na gładki krem.
Blaszkę keksowa smarujemy masłem i delikatnie posypujemy mąką.
Puree z dyni miksujemy z dynią, olejem, wodą i cukrem. W drugiej misce dokładnie mieszamy suche składniki: mąkę, sodę, sól oraz sproszkowane przyprawy ( ilość przypraw wg. uznania).
Następnie suche składniki stopniowo wsypujemy do puree z dyni i dokładnie mieszamy, by nie było grudek.
Gotowe ciasto przekładamy do foremki. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza, przez ok 40 - 50 min. Po tym czasie sprawdzamy drewnianym patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Jeśli patyczek będzie suchy, znaczy to, że ciasto jest upieczone i możemy wyjąć je z pieca.

Brak komentarzy: