2/3 szklanki puree z dyni
1 jajko
1/3 szkl. oleju
1/4 szkl. wody,
1 szkl. cukru
1/4 szkl. wody,
1 szkl. cukru
1 1/4 szkl. mąki
1 płaska łyżeczki sody oczyszczonej
odrobina soli
cynamonu, gałki muszkatołowej, imbiru ( lub przyprawa do piernika)
bakalie (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Najpierw należy przygotować puree z dyni. Ok 300 g dyni obieramy, kroimy w dość dużą kostkę. Następnie pieczemy dynię w piekarniku w temp. 180 stopni Celsjusza, aż będzie miękka. Gdy dynia przestygnie rozdrabniamy ją za pomocą blendera na gładki krem. Możemy również surową dynię wrzucić do garnka podlać odrobiną wody i gotować aż zmięknie, a woda odparuje. I tak jak poprzednio rozdrobnić na gładki krem.
Blaszkę keksowa smarujemy masłem i delikatnie posypujemy mąką.
Puree z dyni miksujemy z dynią, olejem, wodą i cukrem. W drugiej misce dokładnie mieszamy suche składniki: mąkę, sodę, sól oraz sproszkowane przyprawy ( ilość przypraw wg. uznania).
Następnie suche składniki stopniowo wsypujemy do puree z dyni i dokładnie mieszamy, by nie było grudek.
Gotowe ciasto przekładamy do foremki. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza, przez ok 40 - 50 min. Po tym czasie sprawdzamy drewnianym patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Jeśli patyczek będzie suchy, znaczy to, że ciasto jest upieczone i możemy wyjąć je z pieca.
Sposób przygotowania:
Najpierw należy przygotować puree z dyni. Ok 300 g dyni obieramy, kroimy w dość dużą kostkę. Następnie pieczemy dynię w piekarniku w temp. 180 stopni Celsjusza, aż będzie miękka. Gdy dynia przestygnie rozdrabniamy ją za pomocą blendera na gładki krem. Możemy również surową dynię wrzucić do garnka podlać odrobiną wody i gotować aż zmięknie, a woda odparuje. I tak jak poprzednio rozdrobnić na gładki krem.
Blaszkę keksowa smarujemy masłem i delikatnie posypujemy mąką.
Puree z dyni miksujemy z dynią, olejem, wodą i cukrem. W drugiej misce dokładnie mieszamy suche składniki: mąkę, sodę, sól oraz sproszkowane przyprawy ( ilość przypraw wg. uznania).
Następnie suche składniki stopniowo wsypujemy do puree z dyni i dokładnie mieszamy, by nie było grudek.
Gotowe ciasto przekładamy do foremki. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza, przez ok 40 - 50 min. Po tym czasie sprawdzamy drewnianym patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Jeśli patyczek będzie suchy, znaczy to, że ciasto jest upieczone i możemy wyjąć je z pieca.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz