niedziela, 1 grudnia 2013

WOK Z KASZTANÓW I DYNI

Gdy zobaczyłam kasztany w sklepie, od razu je kupiłam. W Polsce nie można ich tak po prostu dostać. Oczywiście najprościej jest ugotować albo upiec kasztany. I tu pieczone kasztany od razu odświeżają mi w pamięci romantyczny spacer z moim mężem po Rzymie.
Przepis ten pochodzi z hiszpańskiej gazety i gdy zobaczyłam kasztany w sklepie, pomyślałam właśnie o tym przepisie. Dynia z kasztanami nie dość, że cudnie kolorowo wygląda, to przepysznie smakuje.


20 kasztanów
400 g dyni
1 pomarańcza
1 czerwona cebula
4 ząbki czosnku
4 łyżki białego wina
2 cm imbiru
4 łyżki oliwy z oliwek
tymianek, sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Obrane kasztany gotujemy w osolonej wodzie przez ok 10 min ( są dobre, kiedy będą miękkie).Cebulę, czosnek i imbir obieramy. Cebulę kroimy na pół, a następnie na paski. Imbir przeciskamy przez praskę lub trzemy na tarce. Czosnek grubo siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Cebulę, czosnek i imbir podsmażamy na oliwie. Dynię obieramy, kroimy w grubą kostkę i przesmażamy razem z cebulą. Po chwili dolewamy do dyni wino wymieszane z sokiem z pomarańczy. Doprawiamy solą, świeżo startym pieprzem i tymiankiem. Gdy dynia już jest miękka, dodajemy kasztany. Gotujemy razem jeszcze 5 min. Podajemy gorące.

Brak komentarzy: