Zrobiłam już tajin z królikiem. Teraz pora na królika po Hiszpańsku. Przepis jest całkiem prosty, a królik w tej marynacie jest przepyszny. Bardzo smaczne i aromatyczne mięso. Sos jest pikantny i z wyrazem. Ja królika podałam całkiem po hiszpańsku, bo z papryczkami Padron i ziemniaczkami Arugados.
Królik może też stanowić miłą odmianę na świątecznym stole. W odróżnieniu od gęsi, indyka, czy kaczki, potrawa ta jest o wiele zdrowsza.
Mięso królika jest lekkostrawne, bogate w witaminy i mikroelementy. Doskonałe dla alergików i osób na diecie.
1 królik w kawałkach1 szklanka białego wina
3 łyżki octu
1 szklanka oleju
2 główki czosnku
1 ostra papryka
1 ostra papryka
słodka papryka, kminek i sól
Sposób przygotowania:
Umieścić królika w półmisku z wodą.
W kubeczku wymieszać ocet, wino i olej razem z posiekanym czosnkiem, posiekaną ostrą papryczką, słodką papryką, kminkiem, solą. Składniki dokładnie wymieszać, a następnie polać nimi królika. Mięso odstawić na noc, aby się zamarynowało.
Sposób przygotowania:
Umieścić królika w półmisku z wodą.
W kubeczku wymieszać ocet, wino i olej razem z posiekanym czosnkiem, posiekaną ostrą papryczką, słodką papryką, kminkiem, solą. Składniki dokładnie wymieszać, a następnie polać nimi królika. Mięso odstawić na noc, aby się zamarynowało.
Następnego dnia królika przesmażamy na oliwie. Następnie przekładamy do glinianej brytfanki, polewamy pozostałą marynatą i dusimy na wolnym ogniu. Dusimy do chwili, kiedy mięso będzie miękkie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz