Jak obrać karczochy? Nie jest to trudne, ale ze względu na małą popularność tego warzywa w Polsce kompletnie nie wiedziałam jak się do tego zabrać. Podpytałam znajomą i zrobiłam.
Przed czyszczeniem najlepiej przygotować sobie miskę w z wodą i sokiem z cytryny. Oczyszczone karczochy wkładamy od razu do wody by niepociemniały.
Można polać bezpośrednio sokiem, ale odkładanie do wody jest o wiele wygodniejsze.
Można polać bezpośrednio sokiem, ale odkładanie do wody jest o wiele wygodniejsze.
Odcinamy łodygę ok 1 cm od kwiatu karczocha.
Liście zewnętrze obrywamy do momentu, kiedy liście kwiatu staną się jasnozielone i delikatne.
Dolną część dzielimy na pół.
Wycinamy dokładnie ze środka kwiatu część kędzierzawą i sztywne listki.
Oczyszczone karczochy kroimy na plasterki 3 - 5 mm.
Jeśli karczochy chcemy nadziewać, wówczas nie kroimy go na połowę. Środek karczocha usuwamy za pomocą łyżeczki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz