środa, 13 listopada 2013

JAK OCZYŚCIĆ KARCZOCHY?


Jak obrać karczochy? Nie jest to trudne, ale ze względu na małą popularność tego warzywa w Polsce kompletnie nie wiedziałam jak się do tego zabrać. Podpytałam znajomą i zrobiłam.

Przed czyszczeniem najlepiej przygotować sobie miskę  w z wodą i sokiem z cytryny. Oczyszczone karczochy wkładamy od razu do wody by niepociemniały.
Można polać bezpośrednio sokiem, ale odkładanie do wody jest o wiele wygodniejsze.

Odcinamy łodygę ok 1 cm od kwiatu karczocha. 

Liście zewnętrze obrywamy do momentu, kiedy liście kwiatu staną się jasnozielone i delikatne.

Ścinamy twarde końcówki po oderwanych liściach u podstawy.

Przecinamy kwiat mniej więcej w 1/3 długości. Górę listków wyrzucamy, ponieważ jest twarda.

Dolną część dzielimy na pół. 

Wycinamy dokładnie ze środka kwiatu część kędzierzawą i sztywne listki.

Oczyszczone karczochy kroimy na plasterki 3 - 5 mm. 
Jeśli karczochy chcemy nadziewać, wówczas nie kroimy go na połowę. Środek karczocha usuwamy za pomocą łyżeczki.

Brak komentarzy: