2 marchewki
5 ziemniaków
3 ząbki czosnku
1 cebula
liść laurowy, ziele angielskie
sól, pieprz, imbir, gałka muszkatołowa, chili
sos sojowy
1/2 l wywaru z warzyw lub mięsa ( można również użyć kostki Knorr)
3 łyżki masła lub oliwy z oliwek
kwaśna śmietana, pestki dyni lub słonecznika ( opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Masło roztapiamy w garnku. Czosnek i cebulę obieramy, drobno kroimy i przesmażamy na maśle.
Dynię myjemy, usuwamy pestki oraz skórę. Następnie kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli. Podlewamy odrobiną wywaru i dusimy. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie.
Sposób przygotowania:
Masło roztapiamy w garnku. Czosnek i cebulę obieramy, drobno kroimy i przesmażamy na maśle.
Dynię myjemy, usuwamy pestki oraz skórę. Następnie kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli. Podlewamy odrobiną wywaru i dusimy. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie.
Ziemniaki i marchewkę myjemy, obieramy i dodajemy do zupy. Dolewam resztę wywaru i gotujemy zupę, aż warzywa zmiękną.
Na koniec wszystko rozdrabniamy blenderem na gładki krem. Doprawiamy przyprawami do smaku. Podajemy gorącą z prażonymi pestkami nasion, śmietaną lub grzankami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz