Na święta Bożego Narodzenia suszę jabłka i cały dom pachnie jabłkami. Dziś jest Halloween a ja postanowiłam upiec dynię. Koniec października to czas kiedy w domu dyni jest zawsze dużo, a z kolei za oknem szaro i zimno. Siedząc przy książce chce się coś podgryzać. Myślę, że dynia jest do tego świetna.
kawałek dyni
oliwa z oliwek
sól, pieprz, chili (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Dynię myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy w dość spore kawałki, usuwamy pestki i włókna Następnie kroimy na cienkie ok 2-3 mm plasterki. Można to zrobić za pomocą noża lub mandoliny.
Blaszki należy posmarować odrobiną oliwy i pojedynczo ułożyć plasterki dyni. Suszymy w piekarniku o temp. ok 120 stopni Celsjusza przez 30 min. Należy sprawdzić które kawałki są już suche. Dynia nie suszy się równomiernie, więc niektóre kawałki trzeba wyjąc wcześniej, inne zaś piec dłużej. Dynia bardzo się kurczy podczas suszenia. Po upieczeniu chipsy można przyprawić ulubioną przyprawą.
Można też zrobić to wcześniej przed pieczeniem.
UWAGI! Chipsy mogą również posłużyć do dekoracji kremowych zup lub po zmieleniu jako przyprawa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz