poniedziałek, 4 listopada 2013

CAFE LATTE Z KORZENNYM SYROPEM DYNIOWYM

Kocham kawę i uwielbiam kawę z mlekiem. Razem z koleżanką relaksujemy się przy rozmowach z wielką kawą z mlekiem. A może raczej przy mleku z kawą jak mówi mój mąż.
A ta kawa na jesienno - zimowe pogaduchy jest wprost idealna. Słodka i lekko korzenna. 
Ten syrop jesienną porą będzie już zawsze gościł na moich spotkania z koleżankami przy kawie.

2 łyżki syropu dyniowego 
200 ml mleka
30 ml mocnej kawy ( najlepiej espresso z kawiarki lub ekspresu)
szczypta cynamonu lub czekolady

Sposób przygotowania:

Jeśli mamy ekspres z końcówka do mleka, to spieniamy mleko w ekspresie. A w prymitywny sposób, po prostu grzejemy mleko, a następnie spieniaczem je spieniamy.
Kawę przygotowujemy w ekspresie lub w kawiarce (ew. przygotowujemy mocną kawę rozpuszczalną).
Do szklanki najpierw nalewamy syrop dyniowy. Następnie po woli wlewamy spienione mleko i kolejno espresso. Powinniśmy uzyskać piękną latte z czterema warstwami. Na koniec piankę z mleka można udekorować cynamonem lub czekoladą

Syrop dyniowo - korzenny

4 łyżki puree z dyni
1 1/2 szkl. wody
1 łyżeczka cynamonu 
2 łyżki cukru z wanilią
5-6 goździków
1/2 szklanka cukru trzcinowego lub normalnego (opcjonalnie)
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

Sposób przygotowania:
Puree z dyni przygotować możemy na dwa sposoby. Myjemy, obieramy kawałek dyni i pokrojoną w kostkę gotujemy w małej ilości wody do miękkości. Kolejny sposób to umytą i pokrojoną w kostkę dynię piec do miękkości w piekarniku. Miękką dynię miksujemy.

Aby przygotować syrop, wszystkie składniki przekładamy do garnka i razem gotujemy, do momentu w którym rozpuszczą się składniki. Musimy pamiętać by mieszać dość często. Gotowy syrop przelewamy przez sitko. Przechowujemy w szczelnie zakręcanym słoiku

Brak komentarzy: