4. Tak oczyszczone muszle gotowe są do gotowania.
Gotuję z przyjemnością. Bez przymusu. I przede wszystkim, to co lubię. Traktuję gotowanie jak ekscytującą przygodę, a przepisy jak natchnienie.
piątek, 29 listopada 2013
JAK OCZYŚCIĆ MAŁŻE
Jak przygotować, świeże małże do gotowania?
1. Pierwsze co powinniśmy zrobić, to dokładnie obejrzeć muszle. Wyrzucamy te muszle i otwarte. W otwartej muszli jest nieświeża małża. Zanim jednak to zrobimy, delikatnie puknijmy muszlą o blat. Jeśli będzie świeża, muszla się zamknie.
2. Kolejny krok to, oczyszczanie muszli z różnego rodzaju narośli i nici wodorostów.
3. Oczyszczone muszle opłukujemy pod bieżącą wodą, równocześnie szczoteczką oczyszczając pozostałości zabrudzeń. Czyste muszle odkładam na sitko by obciekły z wody.
4. Tak oczyszczone muszle gotowe są do gotowania.
4. Tak oczyszczone muszle gotowe są do gotowania.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz