Mule, czyli jedna z odmian małż. Na najbardziej znana, to te w wielkiej czarnej muszli. Skorup dużo, za to jedzenia niewiele. Ale nie o najedzenie tu chodzi, tylko o degustacje i cieszenie się smakiem. Jak ktoś lubi owoce morza, to z pewnością lubi i muszelki.
Najprostszy sposób to oczyszczone muszelki przesmażyć na maśle z dodatkiem czosnku, pieprzu, soli i pietruszki. Można również ugotować je w wywarze warzywnym. Polecam jednak spróbować je przygotować w winie. to najbardziej popularny sposób przygotowania muszli w Belgi i południowej Francji. Oni podają małże z frytkami. Mi o wiele bardziej do tego pasuje świeże pieczywo.
1 kg świeżych małż
4 ząbki czosnku
1 mała cebula
2 łyżki masła
1/2 szkl białego półwytrawnego wina
4 ząbki czosnku
1 mała cebula
2 łyżki masła
1/2 szkl białego półwytrawnego wina
1 mały liść laurowy
1/3 szkl śmietany kremówki ( opcjonalnie)
natka pietruszki
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Oglądamy małże, przebieramy je, a następnie dokładnie myjemy.
Na patelni roztapiamy masło. Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy, następnie przesmażamy na maśle. Gdy cebula się zeszkli, należy dolać wino. Do ciepłego sosu dodajemy posiekaną natkę pietruszki i przygotowane muszle.
Gotujemy mule pod przykryciem przez ok 6 min.
Co jakiś czas delikatnie mieszam muszlę, by te z wierzchu przesunęły się na dno.
Doprawiamy solą i sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu.
Gotowe muszle wykładam do podgrzanego naczynia. Zamknięte muszle należy wyrzucić.
natka pietruszki
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Na patelni roztapiamy masło. Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy, następnie przesmażamy na maśle. Gdy cebula się zeszkli, należy dolać wino. Do ciepłego sosu dodajemy posiekaną natkę pietruszki i przygotowane muszle.
Gotujemy mule pod przykryciem przez ok 6 min.
Co jakiś czas delikatnie mieszam muszlę, by te z wierzchu przesunęły się na dno.
Doprawiamy solą i sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu.
Gotowe muszle wykładam do podgrzanego naczynia. Zamknięte muszle należy wyrzucić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz