czwartek, 28 listopada 2013

MUS ZE SZPINAK, AWOKADO

Ostatnio oszalałam na punkcie smoothi, czyli po prostu soków z owoców i warzyw i ich mieszanki. Jest to wspaniały sposób na dostarczenie sobie wszystkich witamin i mikroelementów. A do tego świetnie zastępuje śniadanie, na które nigdy nie mam czasu, ani ochoty skoro świt. A sokiem zarówno się najadam jak i orzeźwiam. 
Uwielbiam awokado i szpinak. W napojach  z awokado zakochałam się od czasu wakacji w Maroko.
Szpinak pokochałam jeszcze dawniej. Nigdy jednak do tej pory nie praktykowałam ze szpinakiem w formie soku. I szkoda. Ten napój jest boski i do tego, to bomba witaminowa dla anemików. Polecam. Warto spróbować.
Szpinak zawiera wit. ( B, K a także cholinę, inozytol, kwas foliowy i beta- karoten, żelazo, jod, wapń, fosfor, potas i siarkę. Warzyw to poprawia wzrok, wzmacnia naczynia krwionośne, wspomaga funkcjonowanie wątroby i nerek. Wskazana dla osób z niedoborami żelaza. Szpinak zmniejsza zmęczenie, poprawia przemianę materii. Jest idealny dla osób na diecie, ponieważ ma bardzo mało kalorii.

1 awokado
1 banan
6 garście świeżego szpinaku
1/2 cytryny
250 ml soku jabłkowego
1 łyżeczka miodu
imbir

Sposób przygotowania:

Awokado i banan obrać i pokroić na drobniejsze kawałki. Szpinak opłukać i drobniej pokroić. Szpinak, awokado i banan włożyć do blendera, dolać sok jabłkowy, miód, imbir i sok z cytryny. Wszystko razem rozdrobnić na gładki mus.

Uwagi! Polecam również bez banana, albo dodatkowo z jogurtem naturalnym lub kozim mlekiem.


Poniżej w wersji koktajlowej dodatkowo z jogurtem naturalnym ( świetnie tez pasuje kozie mleko)

Brak komentarzy: