Hiszpańskie ciastka bananowe. Znalazłam ten przepis na stronie z typowymi potrawami dla Wysp Kanaryjskich. Jak dla mnie, to po prostu racuchy z bananami. Te są jednak delikatniejsze i o wiele bardziej puszyste. Na prawdę pyszne.
1/2 kg bananów
3 łyżki cukru
3 jajka
1 szklanka mleka
1/2 łyżeczki sody
1/2 szklanki anyżku
mielony cynamon
1 cytryna
sól drobnoziarnista i mąka.
Sposób przygotowania:
Obrać banany, rozdrobnić je widelcem mieszając z sokiem z cytryny.
Osobno ubić białka dodając powoli cukier. Żółtka, odrobinę soli, anyżek, cynamon, część skórki z cytryny, oraz masę bananową dokładnie wymieszać. Następnie dodać mleko i mąkę i wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Do ciasta, na końcu dodać ubitą piane z białek i delikatnie wymieszać aż się masy połączą.
Podgrzać olej na patelni i smażyć ciasteczka na złoty kolor.
Podawać delikatnie polane miodem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz