Banany kochają prawie wszyscy. Ja osobiście nie mogę jeść ich za wiele ze względu na alergie krzyżową. Ale uwielbiam słodki smak tych owoców. A na Teneryfie, w zagłębiu bananowym, owoce te są szczególnie pyszne. Postanowiłam spróbować zrobić z nich dżem. I jest to jeden z najlepszych dżemów jakie jadłam. Można go wyjadać ze słoika jak masło czekoladowe i nie ma się nigdy dość. Do tego jest to świetny sposób na posiadanie bananów zawsze pod ręką. Banany takie pasują nie tylko na chleb, ale do placków, naleśników, ciast i sosów do deserów.
No i nie trzeba robić masy słoików. Banany są zawsze dostępne. Wystarczy po prostu mieć jeden słoik na półce w lodówce.
ok 5 bananów
1/2 cytryny
Sposób przygotowania:
Banany obrać ze skórki, pokroić w plasterki i przesmażyć w garnku z odrobina wody. Sok z cytryny wycisnąć i dodać do bananów. Gotować do chwili kiedy banany się rozpadną, woda odparuje i powstanie gładka masa.
Przełożyć do wysterylizowanego słoika i szczelnie zakręcić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz