Ciasto na spód (wg uznania):
1 szkl mąki
ok 125 g masła
ok 1/3 szkl zimnej wody
szczypta soli
1 łyżeczka cukru pudru
czekolada albo przyprawa korzenna ( opcjonalnie)
Mąkę pomieszać z cukrem i solą, dodać zimne masło i pokruszyć w palcach ( albo posiekać razem na stolnicy). Następnie połączyć z zimną wodą i razem, szybko wyrobić na gładką masę. Zawinąć w folię i odstawić do lodówki na 30 min.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować, wyłożyć formę, wyrównać i dociąć brzegi. Piec w nagrzanym piekarniku w temp 180 ºC przez ok 15 min.
Nadmiar ciasta zamrozić lub wykorzystać na ciasteczka z dzieckiem.
LUB
250 g kruchych ciasteczek (np. maślanych albo imbirowych)
ok 1/3 kostki masła
Ciastka rozdrobnić w malakserze, następnie dodać masło i wymieszać. Masą wyłożyć formę z papierem do pieczenia. Spód schłodzić w lodówce.
Formę do pieczenia dokładnie owinąć folią aluminiową, aby zabezpieczyć przed wodą.
UWAGI! Jeśli ciasto robimy w formie silikonowej nie musimy używać ani papieru do wyłożenia formy ani aluminium do zabezpieczenia przed wodą
Sposób przygotowania masy serowej:
500 g twarogu trzykrotnie mielonego ( można zmieszać 375 g twarogu i 125 g serka mascarpone)
1 jajka
2 żółtka
1 łyżki soku z pomarańczy ( lub cytryny)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
2 łyżki cukru
200 g puree z dyni
1 łyżeczka cynamonu lub przyprawy korzennej
Sposób przygotowania:
Dynię myjemy, oczyszczamy z nasion i kroimy na kilka mniejszych części. Układamy na blaszce i pieczemy w piekarniku w temp 180ºC przez około 1 godzinę ( aż będzie miękka). Zimną dynię obieramy ze skórki i rozdrabniamy blenderem na gładką masę.
Jajko i żółtka utrzeć z cukrem. Dodać dynię, cynamon i wymieszać. Następnie dodawać mąki i masę serową. Wszystko dokładnie wymieszać.
Masę wylać na przygotowany spód. Wstawić do większego naczynia, które do połowy wysokości masy serowej wypełniamy wrzącą wodą.
Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 ºC i od razu obniżamy temp. do 150 Cº. Ciasto pieczemy ok 1h i 30 min. ( nie używamy termoobiegu) Po wyjęciu i przestudzeniu, schładzamy sernik w lodówce przez kilka godzin.
Dekorujemy wg uznania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz