2 świeża figa
1 kula sera mozzarella ( lub 1 paczka w kulkach)
1/2 awokado
2 łyżki łuskanego słonecznika ( lub orzechów pinii)
sok z cytryny
4 łyżki oliwa z oliwek
1 łyżeczka płynnego miodu
sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Szpinak należy opłukać i osuszyć. Jeśli liście są większe należy je poprzerywać i usunąć twarde łodyżki. Szpinak przekładamy na talerze, następnie na wierzch kładziemy umyte i pokrojone w ósemki figi, obrane i pokrojone w plasterki awokado oraz pokrojony w plastry ser. Awokado skrapiamy obficie sokiem z cytryny, by nie ściemniało. Do kubeczka nalewamy oliwę z oliwek, miód, dodajemy sól i świeżo zmielony pieprz do smaku i 1 łyżeczkę soku z cytryny. ( możemy zmieszać 2 łyżki oliwy i 2 łyżki wody, aby sos był lżejszy). Wszystko dokładnie mieszamy i polewamy nim sałatkę. Na koniec posypujemy ziarnami słonecznika lekko przyrumienionymi na patelni. Podajemy z pieczywem.
4 łyżki oliwa z oliwek
1 łyżeczka płynnego miodu
sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Szpinak należy opłukać i osuszyć. Jeśli liście są większe należy je poprzerywać i usunąć twarde łodyżki. Szpinak przekładamy na talerze, następnie na wierzch kładziemy umyte i pokrojone w ósemki figi, obrane i pokrojone w plasterki awokado oraz pokrojony w plastry ser. Awokado skrapiamy obficie sokiem z cytryny, by nie ściemniało. Do kubeczka nalewamy oliwę z oliwek, miód, dodajemy sól i świeżo zmielony pieprz do smaku i 1 łyżeczkę soku z cytryny. ( możemy zmieszać 2 łyżki oliwy i 2 łyżki wody, aby sos był lżejszy). Wszystko dokładnie mieszamy i polewamy nim sałatkę. Na koniec posypujemy ziarnami słonecznika lekko przyrumienionymi na patelni. Podajemy z pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz