1 puszka ciecierzycy (gotowej do spożycia)
2 świeże pomidory lub pomidory w puszce
1 marchewka
2 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy z oliwek lub 2 łyżki masła
2 szklanki wywaru ( można przygotować z kostki Knorr)
pęczek natki pietruszki
sól, pieprz, chilli
makaron ( opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Jeśli nie mamy gotowej ciecierzycy, surową należy wcześniej moczyć w zimnej wodzie przez 12 godzin, Następnie odcedzić, opłukać, zalać świeżą wodą i ugotować do miękkości.
W garnku rozpuszczamy masło. Czosnek drobno siekamy i lekko podsmażyć na maśle,następnie dodajemy pomidory sparzone, obrane ze skórki i pokrojone. Pomidory z czosnkiem prużymy ok 10-15 minut. Do pomidorów dodajemy wywar, odcedzoną ciecierzycę i posiekaną natkę pietruszki. Gotować jeszcze przez 5- 10 minut. Doprawić solą i pierzem i chilli. Na koniec wszystko rozdrobnić blenderem na gładki krem.
Można podawać z makaronem lub pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz