Prosta, smaczna, zdrowa i do tego wdzięczna do przerobienia na wiele sposobów. Jest źródłem witamin ( A, E, C, B6), minerałów ( potas, wapno, magnez, fosfor, kwas foliowy, żelazo).
Por zalecany jest przy leczeniu niedokrwistości. Ma właściwości bakteriobójcze, obniża poziom
złego cholesterolu i wspomaga układ odpornościowy.
Niestety w postaci surowej, tak jak cebula,dla mnie jest ciężkostrawny i nie mogę się tak nim zajadać jak mój mąż.
1 średni por
majonez, jogurt naturalny, musztarda
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Por dokładnie myjemy i kroimy drobno w półplasterki. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Por mieszamy z sosem z majonezu, jogurtu i odrobiny musztardy ( proporcje majonezu i jogurtu wg. uznania).
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Por dokładnie myjemy i kroimy drobno w półplasterki. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Por mieszamy z sosem z majonezu, jogurtu i odrobiny musztardy ( proporcje majonezu i jogurtu wg. uznania).
UWAGI! Surówka jest pyszna jako dodatek do obiadu, a jeśli nadmiar jej zostanie, surówkę świetnie można wykorzystać na śniadanie. I zrobić z niej sałatkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz