czwartek, 24 października 2013

KREM Z WARZYW


250 g cieciorki
2 ziemniaki ( opcjonalnie)
kawałek dyni
1 mała cukinia
2 marchewki
1 kawałek białej kapusty
3 ząbki czosnku
1/2 pora
1 cebula
1 pomidor
pietruszka
oliwa z oliwek lub masło
1 kostka warzywna (lub mięsna)
liść laurowy, ziele angielskie
sól, pieprz,papryka, chili, zioła prowansalskie i gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:
Cieciorkę należy wypłukać i namoczyć przez noc, żeby stała się miękka ( jeśli mamy gotową w słoiku dodajemy ją razem z ostatnią partią warzyw).
Cebulę oraz czosnek obieramy i siekamy drobno. Pomidora myjemy i kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy olej z oliwek i przesmażamy na nim cebulę, pomidor i odrobinę posiekanej pietruszki. Po chwili dodajemy do pełnego garnka wody. Następnie dodajemy umyte, pokrojone i jeśli trzeba obrane warzywa:cukinię, kapustę, por oraz marchew. Chwilę gotujemy i zanim warzywa będą miękkie dodajemy ziemniaki i dynię. Również umyte, obrane i pokrojone na kawałki. Wszystko gotujemy razem. Doprawiamy solę, pieprzem i resztą przypraw do smaku.
Gdy już warzywa są miękkie odstawiamy i miksujemy na gładki krem.
Podajemy z pieczywem, grzankami czosnkowymi. Świetnie pasują małe pomidorki, albo pestki dyni lub słonecznika.

Brak komentarzy: