Sałatki z burakami nie zachęcały mnie nigdy do siebie. Już sam ich wygląd, nasuwał mi pewne skojarzenia.
Buraki do tej pory lubiłam na ciepło, jako jarzynę do obiadu, lub starte z jabłkiem i cebulką. Dzisiaj jednak zaryzykowałam i jestem mile zaskoczona. Zamiast kukurydzy do mojej zwykłej sałatki jarzynowej, dołożyłam buraki, których miałam za dużo. Sałatka jest bardzo smaczna i mocno pikantna od pora i czosnku. A z jej wyglądem, by zachęcał, a nie odstraszał, też sobie poradzić.
Buraki do tej pory lubiłam na ciepło, jako jarzynę do obiadu, lub starte z jabłkiem i cebulką. Dzisiaj jednak zaryzykowałam i jestem mile zaskoczona. Zamiast kukurydzy do mojej zwykłej sałatki jarzynowej, dołożyłam buraki, których miałam za dużo. Sałatka jest bardzo smaczna i mocno pikantna od pora i czosnku. A z jej wyglądem, by zachęcał, a nie odstraszał, też sobie poradzić.
4-5 jajek
5 ogórków kiszonych
mały por
ser żółty
3- 4 ząbki czosnku
nać pietruszki
majonez, jogurt naturalny, musztarda
sól,pieprz
majonez, jogurt naturalny, musztarda
sól,pieprz
1- 2 jabłka ( opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Sposób przygotowania:
Buraki dokładnie myjemy i gotujemy do miękkości. Ostudzone buraki obieramy i kroimy w średniej wielkości kostkę. Por myjemy i kroimy w pół plasterki. Jajka ugotowane na twarde i obrane kroimy w kostkę. Ogórki oraz żółty ser również kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Wszystkie składniki oprócz buraków mieszamy razem z 2 łyżkami jogurtu, 1 łyżką majonezu i 1/2 łyżki musztardy. Doprawiamy solą i pieprzem. Na końcu dodajemy buraki i delikatnie jeszcze raz mieszamy sałatkę. Obsypujemy natką pietruszki.
Składniki możemy ułożyć również w warstwy, by nam buraki nie zabarwiły całej sałatki.
Składniki możemy ułożyć również w warstwy, by nam buraki nie zabarwiły całej sałatki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz