Wiem, że sporo osób uważa sok z buraków za okropny i nie do wypicia. Ja też nie byłam fanem soku z buraków i zawsze mi smakował ziemią. Piłam go z rozsądku, bo jest dobry przy leczeniu anemii, ale przełykałam go szybko z zamkniętymi oczami, marząc by męki się już skończyły.
Dziś jednak zakochałam się w soku z buraków i malin. W soku przebija smak malin, a w duecie z burakiem mus jest po prostu pyszny i jest mega bombą witaminową.
1- 2 średnie buraki
1 pomarańcza (albo cytryna)
1 szkl naturalnego soku z jabłek ( ew. nektar jabłkowy z kartonu)
1 szklanka malin (mogą być mrożone)
Sposób przygotowania:
Buraki dobrze umyć, następnie ugotować w wodzie, aż będą miękkie. Przestudzone buraki obieramy i kroimy w kostkę. Z pomarańczy wyciskamy sok. Buraki, sok z pomarańczy i sok z jabłek oraz maliny przekładamy do blendera i rozdrabniamy na gładki mus. Pysznie smakuje ze zmrożonymi malinami, albo dobrze schłodzony w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz