niedziela, 13 października 2013

NEKTAR /SOK Z OPUNCJI FIGOWEJ


 Tym razem udało mi się nazbierać dużo owoców kaktusa, czyli opuncji figowej. Głównie przeznaczyłam je na dżem, ale mogłam również poszaleć z napojami. Przez cały dzień eksperymentowałam z zielonymi, bardzo słodkimi owocami. Opuncja zielona jest pyszna i do tego zdrowa, więc picie jej to na prawdę wielka przyjemność.
Owoc ten ma wiele witamin (A, C, B2, B6), węglowodanów i mikroelementów (fosfor, wapno,potas,magnez, sód) a także przeciwutleniacze, proteiny i błonnik. Za to nie posiada tłuszczu i ma bardzo mało kalorii. I pomimo, że jest bardzo słodki, osoby z cukrzycą bardzo dobrze tolerują ten owoc.
Więcej o jej właściwościach tutaj: http://smakisowy.blogspot.com.es/2013/10/opuncja-figowa.html


10 opuncje figowe

Sposób przygotowania:

Opuncje figowe myjemy w zimnej wodzie. Następnie ostrożnie ( najlepiej w rękawicach z gumą) obieramy opuncje. Obrane opuncje rozdrabniamy blenderem i przelewamy przez sitko, by większość pestek oddzielić od miąższu. Przelewamy do szklanki.

Możemy nektar pomieszać z wodą i uzyskać pyszny sok, albo wodę smakową. W zależności w jakich proporcjach zmieszamy owoc z wodą.

 


 

Brak komentarzy: