3 pomidory
1/2 cebuli
3 ząbki czosnku
3 ząbki czosnku
natka pietruszki
łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz, oregano, (masala - jak ktoś lubi)
sól, pieprz, oregano, (masala - jak ktoś lubi)
sera żółtego albo kozi
1 łyżka bułki tartej
Sposób przygotowania:
Bakłażana i pomidory myjemy. Bakłażan przekrajmy wzdłuż na połowę i delikatnie nożem wyskrobujemy miąższ ( należy uważać by nie przeciąć skórki). Łódki z bakłażana lekko posypujemy solą by zmiękły. Miąższ bakłażana siekamy. Pomidory i cebulę obieramy ze skórki i drobno kroimy. Czosnek obieramy siekamy i podsmażamy razem z resztą warzyw. Natkę pietruszki drobno kroimy i dodajemy do warzyw. Doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Jeśli będzie dużo soku dodajemy bułkę tartą by zagęścić warzywa.
Sposób przygotowania:
Bakłażana i pomidory myjemy. Bakłażan przekrajmy wzdłuż na połowę i delikatnie nożem wyskrobujemy miąższ ( należy uważać by nie przeciąć skórki). Łódki z bakłażana lekko posypujemy solą by zmiękły. Miąższ bakłażana siekamy. Pomidory i cebulę obieramy ze skórki i drobno kroimy. Czosnek obieramy siekamy i podsmażamy razem z resztą warzyw. Natkę pietruszki drobno kroimy i dodajemy do warzyw. Doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Jeśli będzie dużo soku dodajemy bułkę tartą by zagęścić warzywa.
Naczynie żaroodporne smarujemy delikatnie oliwą i układamy na nim łódki bakłażana, które wcześniej osuszyliśmy ręcznikiem papierowym. Farsz nakładamy do łódek.
Tak przygotowanego bakłażana pieczemy w nagrzanym piekarniku( ok 180 stopni Celsjusza), przez 10-15 min. Przed końcem pieczenia posypujemy serem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz