25 g świeżych krewetek ( lub mrożonych)
1/2 czerwonej papryki
1/2 paczki szpinaku ( może też być zamiennie rukiew wodna, rukola)
1 ząbek czosnku
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka majonezu
1 cytryna
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Najpierw należy przygotować sos. Paprykę myjemy, oczyszczamy z ziaren i połowę kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.Paprykę( połowę porcji) i czosnek wraz z jogurtem miksujemy na gładki sos. Do sosu dodajemy majonez, doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy.
Najpierw należy przygotować sos. Paprykę myjemy, oczyszczamy z ziaren i połowę kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.Paprykę( połowę porcji) i czosnek wraz z jogurtem miksujemy na gładki sos. Do sosu dodajemy majonez, doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy.
Krewetki myjemy i wrzucamy na gorącą wodę, następnie studzimy i obieramy. Krewetki można delikatnie zanurzyć w sosie i wyjąć. Awokado obieramy i kroimy na plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny. Szpinak opłukujemy, usuwamy grube łodygi i osuszamy.
Na talerz nakładamy szpinak i krewetki, następnie delikatnie mieszamy. Na wierzch układamy plastry awokado i polewamy wszystko sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz