Fejjos, Feijoas czyli Acca sellowiana, pochodzi płd. Brazylii, wsch.Paragwaju, Urugwaju, płn.Argentyny oraz Kolumbii. W tych krajach jest powszechnie uprawiany jako roślina ogrodowa i drzewo owocowe. Inna nazwa to ananas guawa i guavasteen.
Owoc ten jest wielkości śliwki węgierki. Jest zielony. Dojrzały owoc ma słodkawy smak i soczysty, galaretowaty,lekko ziarnisty miąższ. Ma charakterystyczny,silny zapach.
Smak jest aromatyczny, bardzo mocny i złożony, zapraszając porównania z guawa, truskawką lub ananasem.
Owoce te są jedzone świeże, przekrawając na pół i łyżeczką wyjmując miąższ, lub przetwarzane na soki, dżemy, wino, galaretki Stanowi ciekawy dodatek do owocowych smoothie, lodów i jogurtów, ciast, babeczek, deserów, sals, sosów, curry
Owoce mogą być również zamrożone, bez utraty smaku i przetrzymywane do jednego roku.
Składniki odżywcze to: białko,błonnik, wit. C, minerały ( potas, sód, wapń, magnez, fosfor, żelazo).
Owoc ten zawiera też saponiny, które mają właściwości przeciwnowotworowe, wpływają na obniżenie poziomu cholesterolu
Jadalne są również płatki kwiatów. W smaku są słodkawe z nutą cynamonu. Używa się ich jako dodatek do ciast i sałatek
Pulpa owocu ma właściwości złuszczające i jest wykorzystywana w niektórych naturalnych kosmetykach.
Rośnie w umiarkowanym i subtropikalnym klimacie, również w tropikach ale wymaga okresu zimna. Roślina ta jest odporna na mróz, ale wrażliwa na silny wiatr. W pierwszych dwóch latach nasiona mają powolny wzrost. Temperatury poniżej około -9 ° C mogą zniszczyć pąki, dlatego na półkuli północnej roślina ta nie owocuje co roku. Feijoas są dość tolerancyjne na suszę, na półcień i sól w glebie. Podczas owocowania niezbędne jest regularne podlewanie. Sezon na te owoce trwa od marca do czerwca.
Owoce są bardzo rzadkim widokiem z dala od obszarów uprawy, a kiedy można je znaleźć, często są bardzo drogie. Owoc jest dojrzały w momencie kiedy spada z drzewa, ale gdy spadnie jest bardzo wrażliwy na sinienie. To sprawia, że owoc ten jest bardzo kłopotliwy do transportu i sprzedaży.
Owoc ten jest wielkości śliwki węgierki. Jest zielony. Dojrzały owoc ma słodkawy smak i soczysty, galaretowaty,lekko ziarnisty miąższ. Ma charakterystyczny,silny zapach.
Smak jest aromatyczny, bardzo mocny i złożony, zapraszając porównania z guawa, truskawką lub ananasem.
Owoce te są jedzone świeże, przekrawając na pół i łyżeczką wyjmując miąższ, lub przetwarzane na soki, dżemy, wino, galaretki Stanowi ciekawy dodatek do owocowych smoothie, lodów i jogurtów, ciast, babeczek, deserów, sals, sosów, curry
Owoce mogą być również zamrożone, bez utraty smaku i przetrzymywane do jednego roku.
Składniki odżywcze to: białko,błonnik, wit. C, minerały ( potas, sód, wapń, magnez, fosfor, żelazo).
Owoc ten zawiera też saponiny, które mają właściwości przeciwnowotworowe, wpływają na obniżenie poziomu cholesterolu
Jadalne są również płatki kwiatów. W smaku są słodkawe z nutą cynamonu. Używa się ich jako dodatek do ciast i sałatek
Pulpa owocu ma właściwości złuszczające i jest wykorzystywana w niektórych naturalnych kosmetykach.
Rośnie w umiarkowanym i subtropikalnym klimacie, również w tropikach ale wymaga okresu zimna. Roślina ta jest odporna na mróz, ale wrażliwa na silny wiatr. W pierwszych dwóch latach nasiona mają powolny wzrost. Temperatury poniżej około -9 ° C mogą zniszczyć pąki, dlatego na półkuli północnej roślina ta nie owocuje co roku. Feijoas są dość tolerancyjne na suszę, na półcień i sól w glebie. Podczas owocowania niezbędne jest regularne podlewanie. Sezon na te owoce trwa od marca do czerwca.
Owoce są bardzo rzadkim widokiem z dala od obszarów uprawy, a kiedy można je znaleźć, często są bardzo drogie. Owoc jest dojrzały w momencie kiedy spada z drzewa, ale gdy spadnie jest bardzo wrażliwy na sinienie. To sprawia, że owoc ten jest bardzo kłopotliwy do transportu i sprzedaży.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz