Gotuję z przyjemnością. Bez przymusu. I przede wszystkim, to co lubię. Traktuję gotowanie jak ekscytującą przygodę, a przepisy jak natchnienie.
piątek, 4 października 2013
KREM Z CUKINII (z miętą)
1 duża cukinia
½ średniej cebuli
2 ziemniaki
2 ząbek czosnku
4 łyżki masła ( lub oliwy z oliwek)
2 szkl. bulionu warzywnego
kilka listków świeżej mięty
2 łyżki żółtego sera
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Cukinię należy umyć, a następnie wraz ze skórką pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać i również pokroić w kostkę. Cebulę oraz czosnek obieramy i drobno siekamy. W garnku rozpuścić należy masło, ( lub zagrzać troszkę oliwy. Można zmieszać pół na pól z masłem) Na rozgrzanym tłuszczu przez chwilę podsmażamy posiekaną cebulkę i czosnek. Następnie dodajemy cukinię i ziemniaki. Wszystko prużymy przez 2-3 min mieszając by się nie przypaliło. Do warzyw dolewamy dwie szklanki wywaru i na małym ogniu przez około 10 min gotujemy, by warzywa zmiękły.
Opłukaną miętę drobniutko kroimy i pod koniec gotowania dodajemy do zupy. Wszystko razem miksujemy blenderem na gładki krem. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Gorący krem należy nalać do miseczek i udekorować miętą. Podawać z startym serem.
Do dekoracji można wykorzystać również krem zrobiony ze startej skórki z cukinii. Skórkę z cukinii starkować należy na drobnych oczkach. Do masy dodać należy łyżkę oliwy lub wody, tak by można skórkę zmiksować na gładki krem. Musem dekorujemy zupę.
Do kremu świetnie smakują grzanki i groszek ptysiowy.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz