czwartek, 3 października 2013

CHŁODNIK Z AWOKADO


Lato na Teneryfie potrafi być bardzo gorące, zwłaszcza jak wiatr przynosi gorące masy powietrza z drobinami pasku z nad pustyni. A gdy jest tak gorąco, nikomu nie chce się stać przy kuchence i gotować.
Nic więc dziwnego, że jada się tutaj zupy na zimno, czyli chłodniki. Najbardziej znany, to gazpacho z pomidorów. Kolejny to chłodnik z awokado. A, że jak kocham awokado pod każdą postacią, długo się nie zastanawiałam, czy chłodnik z niego będzie dobry. Jest pyszny, orzeźwiający i bardzo sycący.
A do tego, awokado to samo zdrowie. Owoc ten jest bogaty w wit. A, B, C, E, H, K, kwas foliowy, magnez, miedź, żelazo, potas i wapń. No i zawiera o wiele więcej białka niż mleko.

1 szt. awokado
½ cytryny
1 ½ szkl wywaru warzywnego
¾ szkl. nisko tłuszczowej śmietany, bądź gęstego jogurtu
1 ząbek czosnku
1 pomidor
½ czerwonej papryki ( opcjonalnie)
sól, pieprz, słodka papryka
natka pietruszki,

Sposób przyrządzenia:

Awokado należy obrać i  pokroić na kawałki. Awokado, wywar warzywny, ząbek czosnku oraz jogurt przekładamy do blendera i rozdrabniamy na gładki krem. Dolewamy ok 1 łyżki wyciśniętego soku z cytryny. Doprawiamy pieprzem, solą, słodką papryką. Gotową zupę schłodzić w lodówce. Podawać przybrane pietruszką z pokrojonym w kawałki pomidorem i czerwoną papryką.

Brak komentarzy: