Acelga, chard lub po prostu boćwina. Boćwina jest żródłem wielu witamin ( K, B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12, A, C,D, E) mikroelementów (żelazo, , białko, wapń,, potas, cynk, magnez, sód, fosfor)
Posiada również jod i błonnik. Posiada natomiast niewiele kalorii, cholesterolu, tłuszczu, cukru i puryn.
Jak widać samo zdrowie.
Do tej pory boćwina kojarzyła mi się tylko z zupą. Jak się okazuje można te zdrowe i smaczne liści buraków stosować w kuchni na wiele sposobów. Ta potrawa bardzo mi zasmakowała. Jest pyszna i zachowuje wszystkie składniki odżywcze ze wszystkich warzyw. No i nie trzeba bać się o nadmiar kalorii.
Może stanowić świetny posiłek wegetariański. Nadaje się świetnie jako dodatek do mięsa i ryb. Ja podałam to z rybą Doradą.
1 pęczek/ opakowanie boćwiny
4-6 ziemniaki
2 marchewki
1 cebula
1 mały por
2 pomidory
2 ząbki czosnku
1 łyżka mąki
woda
oliwa z oliwek
sól, pieprz, chili
4-6 ziemniaki
2 marchewki
1 cebula
1 mały por
2 pomidory
2 ząbki czosnku
1 łyżka mąki
woda
oliwa z oliwek
sól, pieprz, chili
Sposób przygotowania:
Boćwinę opłukać, a następnie oddzielić liście z łodyg . Usuń twarde ciągi i posiekać drobno. Boćwinę przełożyć do garna, dolać odrobinę wody i soli. Dusić pod przykryciem.
Ziemniaki i marchewkę umyć i obrać. Ziemniaki przekroić na połowę. Marchewkę pokroić w grubsze plastry. Ziemniaki i marchewkę dodać do boćwiny, dolać jeszcze troszkę wody i gotować do chwili, kiedy ziemniaki będą miękkie. Gdy warzywa będą gotowe odcedzamy. Wodę z warzyw zachowujemy.
Czosnek obrać i pokroić w cienkie plasterki. Czosnek podsmażyć na oliwie. Do czosnku dodajemy obraną i drobno posiekaną cebulę i por. Do warzyw dolewamy odrobinę wywaru z boćwiny i dusimy przez 5 min. Pomidory myjemy, obieramy ze skórki, kroimy w drobną kostkę i dodajemy do warzyw na patelni. W odrobinie wywaru dobrze rozrabiamy łyżkę mąki i mieszamy z warzywami. Warzywa doprawiamy do smaku solą, pieprzem, chilli. ( można dodać też przyprawy, które się lubi np. tadzin lub masalę).
Na talerz nakładamy ziemniaki z marchewką i boćwiną, a na wierz polewamy sosem warzywnym z pora.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz