25 g masła
1 cytryna (lub ocet winny)
oliwa z oliwek
cukru, sól i pieprzu
ząbek czosnku
cukru, sól i pieprzu
ząbek czosnku
chilli
natka pietruszki
Sposób przygotowania:
Do kubeczka wlać 3 łyżki oliwy i sok z cytryny ( w proporcjach 3 łyżki oliwy na 1 łyżkę soku z cytryny). Następnie ucierać aż zgęstnieje i nabierze jednolitej konsystencji. Doprawić odrobiną cukru, soli i pieprzu.
natka pietruszki
Sposób przygotowania:
Do kubeczka wlać 3 łyżki oliwy i sok z cytryny ( w proporcjach 3 łyżki oliwy na 1 łyżkę soku z cytryny). Następnie ucierać aż zgęstnieje i nabierze jednolitej konsystencji. Doprawić odrobiną cukru, soli i pieprzu.
Krewetki myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, lekko nacieramy masłem i układamy w naczyniu żaroodpornym. Resztę masła dodajemy do sosu i ucieramy. Do sosu dodajemy również chilli, rozdrobniony czosnek i posiekaną natkę pietruszki. Gotowym sosem polewamy krewetki. Wszystko wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez ok 6 min. Podajemy gorące ze świeżym pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz