Mięso i ryba musi być bardzo cieniutko pokrojone. Podaje się je sałatami, cienko pokrojonym włoskim serem np. parmezanem i polane jest oliwą z sokiem z cytryny.
Jest to znana włoska przystawka. Historia jego związana jest z Wenecją, gdzie 1950 r hrabina Amialii Nani Mocenigo poprosiła szefa Harry's Bar o przygotowanie dania z surowego mięsa.. Właścicielowi Giuseppe Cipriani danie to przypominało w kolorach obrazy malarza Vittore Carpaccio.
10 plasterków Carpaccio
1 paczka mieszanki sałat
2 pomidory lub 10 szt.pomidorków koktajlowych
1 zielone jabłko
ok 30 g sera parmezan
50 g ziaren dyni ( lub słonecznika)
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka soku z limonki
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Sałatę rozłożyć na dwa talerze. Pomidorki umyć, przekroić na połowę ( normalne na ósemki). Jabłko umyć i pokroić na grubsze plasterki. Ziarna zrumienić na suchej patelni. W kubeczku zmieszać oliwę z sokiem z cytryny solą i pieprzem. Jabłko, pomidorki, Carpaccio i ser położyć na sałacie, posypać ziarnami i skropić sosem z oliwki.
10 plasterków Carpaccio
1 paczka mieszanki sałat
2 pomidory lub 10 szt.pomidorków koktajlowych
1 zielone jabłko
ok 30 g sera parmezan
50 g ziaren dyni ( lub słonecznika)
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka soku z limonki
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Sałatę rozłożyć na dwa talerze. Pomidorki umyć, przekroić na połowę ( normalne na ósemki). Jabłko umyć i pokroić na grubsze plasterki. Ziarna zrumienić na suchej patelni. W kubeczku zmieszać oliwę z sokiem z cytryny solą i pieprzem. Jabłko, pomidorki, Carpaccio i ser położyć na sałacie, posypać ziarnami i skropić sosem z oliwki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz