niedziela, 25 sierpnia 2013

LAZZANIA KLASYCZNA


500 g mięsa mielonego
2 cebule
2- 4 ząbki czosnku
5 duże pomidory lub 1 puszka pomidorów
1 paczka makaronu do lazanii
1 paczka żółtego sera
oliwa z oliwek
sól, pieprz, oregano, bazylii
natka pietruszki

sos beszamelowy:
1 1/2 szkl mleka
4 łyżki masła
4 łyżki mąka
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

Czosnek oraz cebulę obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy na nim czosnek,cebulę oraz mięso. Pomidory myjemy obieramy ze skórki i drobno kroimy. Gdy mięso będzie już usmażone dodajemy pomidory, posiekaną natkę pietruszki i wszystko doprawiamy solą, pieprzem i ziołami.
Gdy farsz jest za suchy należy dodać koncentratu pomidorowego albo soku pomidorowego.
Jest to ważne, gdyż surowy makaron potrzebuje płynu, który może wciągnąć.
Aby przygotować sos beszamelowy roztapiamy masło na patelni dodajemy mąkę i delikatnie podsmażamy. Następnie małymi porcjami dodajemy ciepłe mleko i mieszamy, aż powstanie gęsta, gładka masa. Zdejmujemy doprawiamy solą pieprzem i gałką muszkatołową.
Dno naczynia smarujemy warstwą sosu beszamelowego, następnie warstwę makaronu i farsz mięsny. Znów powtarzamy warstwę sosu beszamelowego i ser by skleił kolejne warstwy. Powtarzamy z dwa razy wszystkie warstwy. Ostatnia warstwa makaronu musi być posmarowana sosem beszamelowym i serem.
Całość wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 20- 30 min w temp. 180 stopni Celsjusza.
Po upieczeniu pozostawiamy lazanię by ściągnęła i była bardziej zwarta.

Ale to raczej jest trudne do zrealizowania, więc moja zawsze jest zjadana jeszcze skwiercząca.




Brak komentarzy: