niedziela, 1 września 2013

MOJO VERDE (ZIELONY SOS Z KOLENDRY)

Mojos verde i rojo to najbardziej znane sosy na Wyspach Kanaryjskich. Są one zawsze podawane w typowych kanaryjskich restauracjach.
Ja mojej pierwszej degustacji dokonałam zakupując sosy w sklepie. Co mogę powiedzieć- nie przypadły mi do smaku. Pożegnałam się z nimi na długie miesiące. Na szczęście koleżanka namówiła mnie, bym sama w domu przygotowała mojo.  Od tamtej pory nie rozstaje się z nim moja lodówka. Moje kubki smakowe doznały olśnienia i pokochały zielony sos. Jest on, nie tylko pyszny, ale i bardzo zdrowy. Sprawdzają się słowa " nigdy ze sklepu nie będzie takie smaczne i zdrowe, jak to zrobione w domu".Sos ten pasuje prawie do wszystkiego  Tutaj na Teneryfie w zestawie z papas arrugadas stanowi najbardziej znane tapas. 

3 obrane ząbki czosnku
½ łyżeczki soli morskiej
ubita filiżanka posiekanych liści kolendry
¼ łyżeczki kminu
60 ml oliwy z pierwszego tłoczenia
łyżeczka octu winnego

Sposób przygotowania:

W moździerzu ucieramy na gładką pastę czosnek z solą. Obracamy moździerz, zsuwając czosnek ze ścianek tłuczkiem. Dodajemy kolendrę oraz kmin i ucieramy, aż składniki dokładnie się połączą. Ucierając, cienką strugą wlewamy do masy oliwę, tak by ją na bieżąco wchłaniała. Następnie dodajemy łyżeczkę wody i octu. Ruch tłuczka w moździerzu powinien być powolny, kolisty i ciągły. Stopniowo dolewamy płyny. Do podania trzymamy gotowy sos w temperaturze pokojowej.
Z tych składników wyjdzie ok 1 ½ filiżanki.
(do sosu można też dodać świeżej natki pietruszki)

UWAGI!
Sos w na Wyspach Kanaryjskich podaje się do papas arugadas i do ryb. Znakomicie smakuje również do mięs, jajek, wędlin i jako pesto z makaronem.



CIEKAWOSTKI

Kolendra stosowana jest w kuchni jako przyprawa. Posiada charakterystyczny korzenno-ostry smak, który nadaje potrawą wyrazistego smaku. Oprócz walorów smakowych jest źródłem witamin ( C, B1, B2 i PP), minerałów ( wapń, sód, potas) oraz antyoksydanty.

Więcej informacji o jej zdrowotnym wpływie znajdziesz tutaj:

Brak komentarzy: