sobota, 21 września 2013

PELLA DE GOFIO

Razem z kanaryjską zupą rybną przygotowałam pella de gofio. Dodatek ten bardzo łatwo i szybko się przyrządza. Jest to pozostałość po lokalnej kuchni guanchów. Wykorzystuje się do tego mąkę z prażonych ziaren pszenicy lub kukurydzy. Tutaj  na wyspach, gofio wprowadza się, jako następną potrawę po mleku. Na starym kontynencie, Hiszpanii jednak nie polubili smaku prażonej mąki.
Smak gofio trzeba polubić. Są tacy, którzy nigdy nie przyzwyczają się do niego, a są osoby, które w gofio się zakochują. 
Ja, smak gofio bardzo polubiłam, szczególnie w wersji na słodko.

½ kg gofio
½ szklanki wody
½ szklanki oleju
cukier i sól.

Sposób przygotowania:

Masę gofio należy przygotować mąki gofio, którą mieszamy z wodą, oliwą, solą i pieprzem. Wszystkie składniki przekładamy do miski i ugniatamy do momentu, kiedy utworzy się gładka masa. Następnie rolujemy masę w wałek i kroimy na 1 cm plastry.
Gofio podaje się jako dodatek do zup i drugiego dania.


Brak komentarzy: