niedziela, 22 września 2013

PAN CON TOMATE (POMIDOROWY CHLEB HISZPAŃSKI)

Im więcej podróżuję i poznaję kuchnię regionalną, zauważam, że wiele potraw jest bardzo podobnych. Mają tylko inną nazwę. Chleb z pomidorem od razu skojarzył mi się z włoską bruschettą, Wersja hiszpańska, jest jednak łatwiejsza do przyrządzenia. Dawniej Kanaryjczycy przygotowując taki chleb wykorzystywali czerstwe pieczywo. Dziś grzanka z pomidorem jest powszechną i zdrową przekąską. 

bagietka lub kromki chleba
pomidor soczysty
2 ząbki czosnku
oliwa
sól, bazylia

Sposób przygotowania:

Pomidory myjemy, parzymy gorącą wodą, tak by skórkę łatwo obrać. Obrane pomidory drobniutko kroimy. Do miąższu dodajemy 2-3 łyżki oleju z oliwek, szczyptę soli i bazylii. Następnie smarujemy tym chleb zamiast masła.

Chleb z pomidorowym sosem, oliwą, czosnkiem i solą można lekko grillować i dodatkowo wzbogacić chorizo, serem, szynką serrano lub prosciutto.

Brak komentarzy: