wtorek, 24 września 2013

ESCALDON GOFIO

Escaldon to bardzo typowa potrawa jedzona przede wszystkim przez rdzennych Kanaryjczyków. Jest to po prostu wywar z zupy pomieszany z mąką gofio. Potrawa ma konsystencję gęstego kremu. Czasem są w nim również małe kawałki mięsa albo warzyw. 
Kanaryjczycy przyzwyczajeni od dziecka do smaku gofio,  uwielbiają tą prosta i sycącą potrawę.


1 litr wywaru rybnego ( warzywnego, pucharo albo potaje)
1 gałązka mięty
¼ kg gofio.

Sposób przygotowania:

Umieścić gofio w rondlu razem z gałązką mięty i dodać wywar rybny, gotując na małym ogniu i cały czas mieszając, żeby nie powstały grudki. Można również dodać wywaru z warzyw, puchero, lub potaje.

Potrawę podawać z czerwoną cebulą (uprzednio namoczoną w occie z wodą) lub posypaną kawałkami smażonego czosnku.

Brak komentarzy: