poniedziałek, 2 września 2013

GAMBAS AL AJILLO (CZOSNKOWE KREWETKI)

Krewetki to pyszne, delikatne białe mięsko. Uwielbiam krewetki w każdej postaci. Tutaj na Teneryfie podają je pikantne, mocno czosnkowe i skwierczące jako przekąskę. Palce lizać.

½ kg surowych krewetek (lub mrożonych)
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
3 ząbki czosnku
½ papryczki chili
1 łyżeczka miodu
sos tabasco, sól

Sposób przygotowania:

Jeśli kupiliśmy świeże krewetki to musimy je obrać ze skorupek. Łatwiej kupić mrożone i je po prostu rozmrozić. Gotowe krewetki przekładamy do miseczki i mieszamy z kilkoma kroplami tabasco, solą i łyżeczką miodu. Z papryczki usuwamy nasionka i drobniutko kroimy. Czosnek obieramy i rozdrabniamy. Pietruszkę drobniutko siekamy. Dodajemy do krewetek chili, czosnek i połowę pietruszki. Wszystko odstawiamy do lodówki na około dwie godziny.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy krewetki i smażymy do momentu, kiedy zmienią kolor. Następnie przekładamy do glinianego naczynka i jeszcze na kilka minut wkładamy do nagrzanego piekarnika. Gorące i jeszcze skwierczące podajemy z dodatkiem np. bagietki.


Brak komentarzy: