środa, 31 lipca 2013

VIEJA

Vieja synspila (pielęgnica wielobarwna) to ryba typowa dla Wysp Kanaryjskich.
Ślicznie się prezentuje. Jest czerwonego koloru. W smaku również bardzo smaczna.
Niestety nie jest tania 9.90 euro za kg.
Tym razem nie eksperymentowałam z przepisami. Chciałam poznać prawdziwy smak ryby. Postanowiłam ją upiec w foli z odrobiną soli i masła. A do tego grzaneczki z masłem czosnkowym i surówka z buraczków z jabłkiem. Pychota.

1 średnia vieja
2 łyżki masła
sól, pieprz do smaku
cytryna

Sposób przygotowania:

Rybę jeśli nie jest wypatroszona, to oczyszczam i usuwam łuski. Dokładnie myję i osuszam ręcznikiem papierowym. Gotową rybę kładę na folię na wierz i do środka wkładam cząstki masła. Delikatnie solę i pieprzę. Folię zawijam dokładnie i wkładam rybę do piekarnika na ok 30 min.
Czas pieczenia zależy od wielkości ryby.
Podać można z pieczywem, ziemniaczkami lub frytkami. Znakomicie pasują tutaj sosy mojo verde i rojo.

 




Brak komentarzy: