piątek, 14 czerwca 2013

KREM Z CZOSNKU I SERÓW


pęczek włoszczyzny
kilka liści laurowych
po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego

2 cebule
12 - 14 ząbków czosnku
oliwa z oliwek lub masło
pudełko serków topionych śmietankowych
ser żółty do posypania
sól, pieprz
natka pietruszki

Pierwszym krokiem jest przygotowanie wywaru. Ja gotuję wywar z warzyw, ale wywar może być również drobiowy. A dla wygodnych przygotowany z kostki Knorr.Warzywa należny dobrze umyć, obrać, a następnie zalać zimną wodą. Dodać pieprz, ziele angielskie i liście laurowe. Wywar należny gotować pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 60 minut.
Gdy już wywar jest gotowy obieramy i drobno kroimy cebulę oraz czosnek. Cebule podsmażamy na oleju na patelni do chwili aż się zeszkli. Do cebulki po chwili dodajemy 3/4 pokrojonego czosnku. Wszystko razem przesmażamy.
Do gorącego wywaru dodajemy drobno pokrojony serek topiony. Następnie dodajemy podsmażony czosnek z cebulka oraz ten surowy. Chwile gotujemy i na koniec rozdrabniamy blenderem na gładki krem.
Doprawić należny sola, pieprzem oraz imbirem ( można również dodać ostrej papryki i majeranku).
Gotowa, gorącą zupę nalać należny na talerz, posypać startym żółtym serem i pietruszka. Ja również dodaje fantazyjnie pokrojona marchewkę z wywaru.
Zupę podawać można z słonymi paluchami, chrupkimi grzankami lub z świeżym pieczywem.


Bułkę lub chleb tostowy kroję w kostkę, następnie wrzucam wszystko na patelnię (można wykorzystać tą po czosnku). Podsmażać wszystko obracając kostki, aż staną się rumiane i chrupkie.

Brak komentarzy: