piątek, 14 czerwca 2013

WYWAR WARZYWNY


pęczek włoszczyzny ( bez kapusty)
lub po prostu:
kilka marchewek
1 pietruszka
1/2 niewielkiego selera
1 por
kilka liści laurowych
po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego

Warzywa należny dobrze umyć, obrać, a następnie zalać zimną wodą. Dodać pieprz, ziele angielskie i liście laurowe. Wywar należny gotować pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 60 minut.
Gdy wywar jest już gotowy wyjmujemy warzywa miękkie na talerz. Wywar doprawiamy do smaku sola, pieprzem i ziarenkami smaku ( trzeba pamiętać ze wszystkie przyprawy typu kostka, warzywko itd zawierają sól)
Z pysznego wywaru można już przygotować prawie każdą zupkę.


UWAGI!
Czasem w niektórych krajach nie można dostać wszystkich potrzebnych warzyw. Ja pietruszkę zastąpiłam pęczkiem natki pietruszki, selera często nie dodawałam lub dodawałam końcówkę nasady selera naciowego.
Pamiętać musimy również, aby wywar przechowywać w lodówce bez warzyw. Warzywa mogą spowodować ze wywar kwaśnieje.

Brak komentarzy: