niedziela, 30 czerwca 2013

GROCHÓWKA

3 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
1 por
25 dag grochu
5 ziemniaków
20 dag kiełbasy
10 dag boczku wędzonego
1 średnia cebuli
2 ząbki czosnku
2 dag mąki
liść laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego
sól, pieprz, majeranek
przyprawa maggi do smaku

Sposób przygotowania:

Groch przebrać, opłukać, zalać woda i odstawić na noc. Następnego dnia przepłukać, nalać ok 1,5 litra wody i gotować ok 2h. Do grochu dodajemy umyta i obrana marchew, pietruszkę, seler, por. Dokładamy liść laurowy i ziele angielskie oraz boczek. Gdy warzywa będą miękkie wyjmujemy i po przestygnięciu kroimy w kosteczkę lub trzemy na tarce. 
Groch dalej gotujemy na małym ogniu do miękkości. Gdy będzie miękki można zmiksować blenderem. Następnie dodajemy pokrojone warzywa oraz pokrojone w kostkę ziemniaki.
Boczek wyjmujemy z zupy, kroimy w kosteczkę. Kiełbasę kroimy w talarki. Mięso razem delikatnie przesmażamy na patelni i przekładamy z powrotem do zupy. Cebule obieramy i drobno kroimy. Czosnek obieramy i drobniutko siekamy. Czosnek razem z cebula podsmażamy delikatnie na łyżeczce masła, dodajemy łyżeczkę maki. Po chwili do patelni wlewamy łyżkę zupy mieszamy i wlewamy wszystko razem z powrotem do zupy. Doprawiamy sola, pieprzem i majerankiem oraz maggi do smaku.

UWAGI! By urozmaicić zupę można na talerzu położyć ugotowanej kiszonej kapusty i zalać grochówką.

Brak komentarzy: