niedziela, 30 czerwca 2013

RACUCHY DROŻDŻOWE Z JABŁKAMI

2 szkl. mąki
25 dag drożdży( lub 1 opakowanie suchych drożdży)
1 szkl. mleka
2 jajko
3 jabłka
olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Drożdże rozmieszać z cukrem i ciepłym mlekiem, a następnie zostawić na kilka minut do urośnięcia.
Do miski wbić jajka, dodać make, resztę mleko oraz rozrobione drożdżami. Wszystko dobrze wyrobić. Odstawić na ok 20 min do wyrośnięcia.
Jabłka umyć, obrać i pokroić w drobne plasterki. Jabłko dodać do wyrośniętego ciasta i wymieszać. Formować racuszki i smażyć na oleju. Jeszcze cieple posypać cukrem pudrem.

UWAGI! korzystając z suchych drożdży wsypujemy i wlewamy wszystkie składniki do miski. Następnie dobrze wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia.

Brak komentarzy: