W końcu zrobiłam sama najsłynniejszą zupę Hiszpańską.Gazpacho to chłodnik ze świeżych, zmiksowanych warzyw. Zupa ta pochodzi z Andaluzji, gdzie wieśniacy spożywali ją podczas pracy w polu, w gorące dni.
Ten gęsty krem z warzyw świetnie koi głód, ale i orzeźwia w letni, upalny dzień.
Do zupy można dodać zimnej wody i pić jak sok warzywny lub podać z grubo pokrojonymi warzywami albo kostkami lodu.
5 dużych pomidorów
1 zielona papryka
1 czerwona papryka
1 czerwona cebula
1 świeży ogórek
3 ząbek czosnku
Ten gęsty krem z warzyw świetnie koi głód, ale i orzeźwia w letni, upalny dzień.
Do zupy można dodać zimnej wody i pić jak sok warzywny lub podać z grubo pokrojonymi warzywami albo kostkami lodu.
5 dużych pomidorów
1 zielona papryka
1 czerwona papryka
1 czerwona cebula
1 świeży ogórek
3 ząbek czosnku
ocet winny
oliwy z oliwek
100 g chleba
sól i pieprz, bazylia, chilli
Jako dodatek do gazpacho: świeży ogórek, małe pomidorki, cebula, jajka na twardo, kawałeczki przypieczonego chleba.
Sposób przyrządzenia:
Namoczyć chleb w miseczce zalewając go wodą i octem. Pomidory umyć, obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
Paprykę umyć, oczyścić i również pokroić w kostkę. Obrać ze skórki ogórek, cebulę, czosnek i pokroić w kostkę. Wszystkie warzywa włożyć do jednego naczynia dodać sól, pieprz i oliwę z oliwek, a następnie zmiksować na gładki krem. Chleb namoczyć w miseczce z wodą i odrobiną octu, odcisnąć i dodać do zupy.
Zmiksować raz jeszcze wszystkie składniki. Odstawić do lodówki na parę godzin, aby się dobrze schłodziło.
Gazpacho podajemy w postaci napoju z lodem lub zimną wodą. Drugi sposób podania to nalane gazpacho na miseczki z dodatkiem świeżych warzyw pokrojonych w duże kostki.
Gazpacho podajemy ze świeżym pieczywem, lub chrupiącym chlebem.
oliwy z oliwek
100 g chleba
sól i pieprz, bazylia, chilli
Jako dodatek do gazpacho: świeży ogórek, małe pomidorki, cebula, jajka na twardo, kawałeczki przypieczonego chleba.
Sposób przyrządzenia:
Namoczyć chleb w miseczce zalewając go wodą i octem. Pomidory umyć, obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
Paprykę umyć, oczyścić i również pokroić w kostkę. Obrać ze skórki ogórek, cebulę, czosnek i pokroić w kostkę. Wszystkie warzywa włożyć do jednego naczynia dodać sól, pieprz i oliwę z oliwek, a następnie zmiksować na gładki krem. Chleb namoczyć w miseczce z wodą i odrobiną octu, odcisnąć i dodać do zupy.
Zmiksować raz jeszcze wszystkie składniki. Odstawić do lodówki na parę godzin, aby się dobrze schłodziło.
Gazpacho podajemy w postaci napoju z lodem lub zimną wodą. Drugi sposób podania to nalane gazpacho na miseczki z dodatkiem świeżych warzyw pokrojonych w duże kostki.
Gazpacho podajemy ze świeżym pieczywem, lub chrupiącym chlebem.
Idealne gazpacho powinno być świeże, mocno zmrożone, przyprawione, ale nie ostre i tylko z lekkim dodatkiem octu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz