Gotuję z przyjemnością. Bez przymusu. I przede wszystkim, to co lubię. Traktuję gotowanie jak ekscytującą przygodę, a przepisy jak natchnienie.
poniedziałek, 3 czerwca 2013
SAŁATKA Z CIECIERZYCY Z JABŁKIEM I SEZAMEM
Coraz częściej w sklepie sięgam po słoik z ciecierzycą. Ta sałatka to prosta, bardzo szybka sałatka i smaczna sałatka. Przypomina mi uboższą wersję klasycznej sałatki jarzynowej. I faktycznie z majonezem może stanowić miłą odmianę od klasycznej jarzynowej.
1 słoik gotowanej ciecierzycy ( można ugotować samemu)
3 duża marchew, ugotowana al dente i pokrojona w słupki lub półplasterki
pęczek pietruszki
1/2 cebuli
1 duże jabłko
pół filiżanki nasion sezamu
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka majonezu
2 łyżeczki musztardy
sól, pieprz
LUB II sos
3 łyżki sosu sojowego
3 łyżki hummusu
2 łyżki oliwy
2 łyżki soku z cytryny
Sposób przygotowania:
Ciecierzycę odsączyć i przełożyć do miseczki. Marchewki obrać, umyć i ugotować w wodzie ( lub w parowniku) na półtwardo. Po ostygnięciu marchewkę pokroić w słupki lub większą kostkę. Jabłko umyć obrać i również pokroić tak jak marchewkę. Cebulę oprać i drobno posiekać. Sezam zrumienić na patelni i dodać do sałatki. Natkę pietruszki opłukać, drobno pokroić i dodać do reszty warzyw. Do warzyw dodać jogurt, majonez, musztardę sól i pieprz. Wszystko delikatnie wymieszać. Sałatkę schłodzić w lodówce.
II sos:
W kubeczku wymieszać humus, z sosem sojowym, oliwą i sokiem z cytryny. Sałatkę delikatnie wymieszać z sosem i schłodzić w lodówce.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz