piątek, 12 kwietnia 2013

SKÓRKA POMARAŃCZOWA KANDYZOWANA






skórki z 5 pomarańczy
1 filiżanka wody
1 filiżanka cukru

Sposób przygotowania:

Skórkę z pomarańczy należy bardzo dokładnie umyć,  a następnie włożyć do miseczki i zalać gorącą wodą. Przez trzy dni, codziennie musimy zmieniać wodę na świeżą.  Z namoczonych skórek ścinamy białą część i kroimy w cienkie paseczki lub kosteczkę. Oczyszczone skórki należy zalać filiżanką zimnej wody, dodać filiżankę cukru i zagotować często mieszając. Syrop musi zgęstnieć i odparować, a skórka musi zrobić się szklista oraz elastyczna. Całość smażymy ok 30 min, odstawiamy na kilka godzin i ponownie smażymy 30 minut. Gotową skórkę należy przełożyć do wyparzonego i suchego słoika.
Skórkę przechowujemy w chłodzie .


Brak komentarzy: