niedziela, 14 kwietnia 2013

SANGRIA

Sangria to lekkie wino z pysznymi owocami. Typowy kobiecy drink, do popijania w gorące wieczory na tarasie.
Sangria jest to najpopularniejszy hiszpański napój.  Wywodzi się ze wschodniego wybrzeża hiszpańskiego z okolic Walencji. Obecnie rozprzestrzenił się na całym Półwyspie Iberyjskim. 
Początkowo sangrię pito na polach w czasie żniw i było to wyłącznie  wina i wody. Z czasem zaczęto dodawać do niego cukier, owoce i mocne alkohole.
Nazwa sangria w języku hiszpańskim oznacza krwawienie. Napój tak nazwano, ponieważ ma głęboki czerwony kolor.

1 cytryna
1 limonka
1 pomarańcza
1,5 szkl. rumu
750 ml czerwonego wina wytrawnego
1 szkl. soku pomarańczowego

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki należy dobrze schłodzić. Owoce pokrojone w plasterki wkładamy do dużego szklanego dzbanka i zalewamy rumem. Napój odstawić do lodówki na 2 godziny, aby sangria nabrała smaku.
Przed podaniem owoce należy lekko rozgnieść drewnianą łyżką, a następnie wlać wino i sok pomarańczowy. Dodać cukier jeśli sangria jest za mało słodka.

Brak komentarzy: