2 duże pomarańczy
1 szklanka cukru
¾ szklanki wody
150 g gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania:
Skórki, które zostaną nam z pomarańczy kroimy na ćwiartki, wkładamy do miski i zalewamy gorącą wodą. Pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie wylewamy wodę i znów zalewamy gorąca wodą. Czynność powtarzamy 4 razy.
Po wyparzeniu usuwamy ze skórki białą część ( nie usuwać całego, daje delikatnie gorzkawy smak, chyba, że Wam to nie odpowiada) i kroimy w paseczki o grubości 4 – 5 milimetrów.
Skórkę po raz kolejny zalewamy wodą, dodajemy cukier i zagotowujemy. Gotować należy na małym ogniu,
aż syrop zacznie gęstnieć, a skórki przybiorą ładny, nieco szklisty kolor. Skórka stanie się miękka i elastyczna. Gdy skórki są już gotowe należy je wyjąć, poukładać na papierze do pieczenia i z zostawić na noc do wysuszenia. Suche skórki zatopić w rozpuszczonej czekoladzie i odłożyć na papier do pieczenia, do zastygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz