Gotuję z przyjemnością. Bez przymusu. I przede wszystkim, to co lubię. Traktuję gotowanie jak ekscytującą przygodę, a przepisy jak natchnienie.
poniedziałek, 29 kwietnia 2013
CZIRIMOJA ( CHERIMOYA)
Czirimoja (Cherimoya, chirimoya) to owalny, lekko spłaszczony owoc o kolorze zielonkawym i gładkiej skórze. Owoce osiągają długość ok 10 - 20 cm.
Skórka jest twarda, ale miąższ w środku jest miękki, trochę jak sorbet albo budyń. Miąższ ma kolor biały albo lekko kremowy. Owoc posiada duże, ciemne pestki. Owoc jest słodki. W smaku przypomina coś pomiędzy brzoskwinią a bananem i ananasem.
Mark Twain stwierdził, że to najsmaczniejszy owoc jaki zna.
Czirimoja najlepiej smakuje schłodzona. Wyjada się jej środek, pozostawiając pestki.
Najlepiej wybierać duże owoce, jednolicie zielone, bez pęknięć. Owoce te doskonale dojrzewają w pokojowej temperaturze. Dojrzałe należy trzymać w lodówce..
Owoc ten uprawia się w całej Azji płd., Ameryce płd. i środkowej, Kalifornii a nawet na południu Włoch i Hiszpanii
100 g Czirimoji zawiera 60 kcal. Zawiera głównie cukier i trochę witaminy C. Nasion nie należy jeść, ponieważ są trujące.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz