sobota, 2 marca 2013

SOS Z AWOKADO

Uwielbiam smak awokado, na słodko, na ostro. W koktajlu, sałatce i z makaronem. Awokado na Teneryfie jest zawsze i jest pyszne, nic więc dziwnego, że Kanaryjczycy jedzą je w każdej postaci. Sos z awokado jest pyszny i świetnie smakuje do kanapek, jajek i sałatek.

2 dojrzałe awokado
sok z ½ cytryny
4 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
kilka kropli tabako
1 łyżka jogurtu naturalnego albo serka śmietankowego

Sposób przygotowania:

Awokado przekroić i wydrążyć miąższ. Przełożyć do miseczki i skropić sokiem z cytryny. Czosnek obrać i drobno pokroić. Dodać jogurt, olej i tabasco, następnie wszystko razem z zmiksować. Doprawić solą i pieprzem.

Uwaga! Do sosu można dodać drobniutko posiekaną cebulkę albo paprykę. Tworzyć można różne kompozycje.
Można stosować zamiast masła na chleb, albo jako sos do warzyw i potraw.

Brak komentarzy: